Orman Yangını Dumanı ve Sessiz Tehlikeleri​

Orman Yangını Dumanı

Orman Yangınlarından Kaynaklanan Duman

İklim değişikliği, yüksek sıcaklıklar ve artan kuraklık koşulları, küresel orman yangınlarında bir artışa neden olmaktadır. Yangınlar, ormanlar ve otlaklar üzerinde yayıldıkça toksik hava kirleticilerinin önemli bir kaynağı olan yoğun orman yangını dumanı üretir.

Orman yangını dumanı gazlar ve partiküllerden oluşur. Bu küçük parçacıklar tek başlarına çok küçük olsalar da, taşınma sırasında birleşerek daha büyük parçacıklar oluştururlar.

Orman yangını dumanı, bitki örtüsü, yapı malzemeleri ve diğer çeşitli maddelerin yanmasıyla ortaya çıkan gazlar ve ince partiküllerin bir kombinasyonunu içerir. Orman yangını dumanındaki gazlar ve partiküllerin bileşimi, yanmakta olan malzemenin türü, yangının şiddeti ve hâkim hava koşulları gibi çeşitli faktörlere bağlı olarak önemli ölçüde değişebilir.

Bir yangın iki tür duman üretir: siyah duman ve beyaz duman. Çimen gibi hafif yakıtlar genellikle daha açık renkte duman üretir. Yangın ilerledikçe ve daha yoğun bitki örtüsü ile odun yanmaya başladıkça, duman rengi genellikle daha koyu hale gelir.

Dumana Maruz Kalmanın Belirtileri

Duman maruziyeti, tahriş olmuş gözler, gözyaşı, baş ağrısı, öksürük ve burun akıntısı gibi belirtilere neden olabilir. Uzun süreli veya yoğun maruziyet, akciğer sorunları ve sürekli öksürük gibi sorunlara yol açabilir. Kalp ve akciğer rahatsızlığı olan bireylerde belirtiler daha da kötüleşebilir.

Siyah duman anlık riskler oluştururken, nefes darlığına, öksürüğe ve gözlerde, burunda ve deride yanma hissine neden olurken, orman yangınlarından kaynaklanan beyaz duman genellikle gözden kaçar, ancak önemli uzun vadeli tehlikeler oluşturabilir. Beyaz duman, karbon, kükürt, azot, ağır metaller ve organik kimyasallardan oluşan ince partiküllerin yüksek seviyelerini içerir. Bu partiküller solunum sisteminin derinlerine nüfuz edebilir ve kan dolaşımına geçerek akciğerlere, kalbe ve beyne zarar verebilir.

Orman Yangını Dumanı

Yüksek Risk Altındaki Kişiler

Aşağıdaki gruplar, dumana maruz kalmanın etkilerine karşı özellikle savunmasızdır ve maruz kalmalarını en aza indirmek için önlemler almaları ve sağlıklarına öncelik vermeleri önemlidir.

  • Küçük çocuklar
  • Hamile kadınlar
  • Yaşlı bireyler
  • Kalp veya akciğer rahatsızlığı olan kişiler
  • Ağır fiziksel iş veya sporla uğraşan bireyler

Kısa ve Uzun Vadeli Etkiler

Orman yangını dumanı, bireylerde hastalığa yol açma potansiyeline sahiptir. Genel olarak sağlıklı olan kişiler bile havada önemli miktarda dumanla karşılaşmaları durumunda hasta olabilirler.

Duman koşullarının sağlığınıza etkisi, maruz kalma süresi, soluduğunuz hava miktarı, genel sağlık durumunuz ve çevredeki havadaki duman yoğunluğu gibi birkaç faktöre bağlıdır.

Orman yangını dumanı içerisindeki ince partikül maddeler (PM2.5), ciğerlerinize girdiğinde, bağışıklık sisteminiz virüs veya bakterilerle savaşmaya benzer bir bağışıklık tepkisini tetikleyerek yanıt verir. Ancak bu mikroorganizmaların aksine, bu partiküller bağışıklık sistemi tarafından ortadan kaldırılamaz. Bu sürekli bağışıklık aktivitesi, zaman içinde sistemik bir inflamasyona yol açabilir ve sonuç olarak kalp hastalığı gibi kronik hastalıkların gelişimine katkıda bulunabilir.

Partikül kirliliği, orman yangını dumanına kısa ve uzun vadeli maruziyetle ilişkili önemli bir halk sağlığı endişesi olmaya devam etmektedir. Bununla birlikte, orman yangını dumanının çok yönlü bir kombinasyon olduğunu ve çeşitli kirleticileri içerdiğini fark etmek önemlidir. Bu ek kirleticileri solumak, astım, zatürre, akciğer kanseri, inme, kalp yetmezliği ve diğer ciddi sağlık sorunları da dahil olmak üzere çeşitli olumsuz sağlık etkileriyle ilişkilendirilmiştir.

Orman Yangını Dumanı

Orman Yangını Dumanına Karşı Önlemler

Duman maruziyetini sınırlamak için aşağıdaki önlemleri almanız önerilir:

  • Haberler aracılığıyla duman koşulları hakkında bilgi sahibi olun. 
  • Dış mekan etkinliklerini en aza indirin ve kapalı alanlarda kalın.
  • Pencereleri ve kapıları kapalı tutarak iç hava kalitesine öncelik verin. Temiz bir filtreyle donatılmış bir klima kullanın.
  • Yüksek duman seviyelerinde iç mekanda mum ve şömine gibi yanıcı ürünleri kullanmayın. Elektrikli süpürge kullanmaktan kaçının. Ayrıca, duman kirliliğine katkıda bulunduğu için tütün veya diğer ürünleri kapalı alanlarda içmeyin.
  • Duman maruziyeti ile başa çıkmak için vücudunuzun suyla desteklenmesi için bol su için.
  • Vücut sıcaklığını düşürmek için serin duş alın.
  • Özellikle yalnız yaşayan risk altındaki bireyleri yakından takip edin.
  • Astım, akciğer hastalığı veya kardiyovasküler hastalığı olan bireyler için doktorun önerilerine uygun şekilde ilaçları ve solunum yönetimini takip etmek son derece önemlidir.
  • Bölgenizdeki duman seviyeleri yüksekse, daha temiz havaya sahip bir bölgeye taşınmayı düşünün.
  • Standart toz maskeleri veya yapı marketlerinde bulunan kağıt maskeler duman partiküllerine karşı koruma sağlamaz. Duman solumasına karşı koruma sağlamak için “N95” maskeleri kullanın.
  • Arabanızda içerideyseniz, pencereleri kapalı tutun ve hava sistemini “dolaşım” moduna ayarlayın.
  • Doğrudan güneşe maruz kalmaktan kaçının.
  • Orman yangını dumanı olayları sırasında mental sağlığınıza özen gösterin: iyi beslenin, yeterli uyku alın ve arkadaşlarınızla bağlantıda kalın.

     

Erken Yangın Tespit Ve Uyarı Sistemi

© 2023 Kozalak Yangın

İletişim

+90 537 686 5341
batuhan@kozalakyangin.com.tr

Kazlıçeşme Mah. 245. Sok.
No: 5 Zeytinburnu/Istanbul